9 смертей за три місяці, сироватку, яка б спасла життя хворим, три роки не можуть зареєструвати: такі жахливі факти про найнебезпечнішу інфекційну хворобу в Україні – ботулізму. Лікарі – інфекціоністи кажуть, що люди заражаються через консервацію та в’ялену, солону рибу і, особливо в літній період. Чим небезпечна ця хвороба та про інші кишкові інфекції розповіли волинські медики лікарі сьогодні, 20 червня, під час прес-конференції в обласному управління охорони здоров’я.
За три місяці в Україні дев’ять людей померло від небезпечної інфекційної хвороби ботулізму. На превеликий жаль, ліків від нього в країні досі немає, зокрема і на Волині. Цього року лише одна людина з нашого краю в легкій формі перенесла цю інфекційну недугу. Зі слів заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Валерія Руцького сироватка, яка лікує від ботулізму, незареєстрована в Україні вже три роки. Через це дістати її вкрай важко. В основному люди заражаються через домашню консервацію, виготовлену з порушенням технологій, особливо паштети, тушковане м’ясо. Також часте джерело зараження – в’ялена, солона риба.
Галина Морочковська – головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я облдержадміністрації з інфекційних хвороб наголосила на тому, що ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Він вражає нервову систему. А важка форма хвороби може призвести до летальних наслідків. Перші симптоми можуть з’явитись як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптоми – м’язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів, – зауважила лікарка-інфекціоністка. При перших симптомах отруєння необхідно відразу звернутися до лікаря.
Про кишкові інфекційні захворювання у дітей розповіла дитячий лікар-інфекціоніст обласної інфекційної лікарні Ірина Ковальова. Загальновідомо, що ймовірність виникнення кишкових інфекцій найбільш висока влітку, оскільки тепло сприяє розмноженню їх збудників. Особливо бурхливо вони розвиваються, якщо потрапляють на м’ясні та молочні продукти і кондитерські вироби.
«Дітям потрібно давати ту їжу, яка дозволена в їхньому віці, не потрібно діткам давати шашлики та солену рибу під час пікніків» – зауважила дитячий лікар. Потрібно привчати дитину до гігієни. Вона повинна обов’язково мити з милом руки після туалету, прогулянки, а також перед їжею. При появі перших ознак захворювання слід негайно звернутися за медичною допомогою, ізолювати дитину, виділити окремі для хворої дитини предмети догляду (посуд, іграшки, рушники тощо).
Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook