Як врятуватися від аномальної волинської спеки? - Волинь.Правда

Як врятуватися від аномальної волинської спеки?

Показати всі

Як врятуватися від аномальної волинської спеки?

Як спробувати  вижити за умов аномальної волинської спекоти  серпні 2017-го?  З цього приводу знадобиться    ТОП-5 порад експертів «5 каналу», що базуються на даних учених Північно-Західного та Ліхайського університетів.

Аби вберегтись від негативного впливу спеки на організм, слід дотримуватися певних правил задля збереження свого здоров’я: не перебувати на вулиці у період з 11:00 до 17:00, коли сонце є найбільш активним, не допускати зневоднення організму.

РОЗПОРЯДОК ДНЯ

Якщо спека не створює відчутного дискомфорту, то не потрібно вносити у свій розпорядок значні корективи, проте бажано влітку під час спекотної погоди прокидатися трохи раніше, поки на вулиці ще не така висока температура. Таким чином ви зможете підкоригувати і свій режим харчування, оскільки в особливо спекотні періоди лікарі радять основні прийоми їжі – сніданок, обід та вечерю, планувати так, щоб вони не припадали на період найбільшої активності сонця.

ХАРЧУВАННЯ У СПЕКУ

Спеціалісти в особливо спекотні періоди радять вживати “легку” їжу. Утриматися варто від смажених, жирних, гострих та солоних продуктів харчування. Порції мають бути невеликими, краще споживати свіжоприготовані страви.

Снідати краще раніше о 6-7 ранку, обідати – до настання полуденної спеки – об 11 ранку, а вечеряти – о шостій вечора . Ті, хто не може заснути на порожній шлунок, можуть собі не відмовляти у невеликому перекусі за кілька годин до сну кисломолочними продуктами. Потреба в енергії в спеку знижується на 5% і нашому організму влітку потрібна менш калорійна їжа.

Овочеві та фруктові салати, гречка і рис, картопля і пісні супи – ці страви можна їсти в обід. М’ясні та рибні страви варто перенести на вечерю або сніданок – в умовах прохолоди організму буде легше їх перетравити.

Прикметно, якщо шлунок набитий, він тисне на діафрагму, діафрагма тисне на грудну клітку і стає важко дихати. В умовах спеки це додаткове навантаження на серцево-судинну систему, яка під час спеки працює в екстремальних умовах. Проте і голодним виходити з дому не варто – можна втратити свідомість. Особливо це стосується людей, що мають цукровий діабет та хронічні захворювання.

ОРГАНІЗМУ ПОТРІБНА ВОДА

Через високу температуру повітря людський організм потребує постійного відновлення рідини з солями і мікроелементами, які втрачаються під час потовиділення.

У спеку варто випивати не менше 2,5-3 л рідини на день. Це може бути будь-яка рідина з температурою 18-20 градусів. Вживати її бажано кожні 40-50 хвилин по 100-200 мл. Це може бути вода, компоти, чай, свіжі соки тощо.

Та людям із захворюваннями серцево-судинної системи, нирок, порушеннями обміну речовин кількість рідини в спеку потрібно зменшувати до одного літра на добу, це враховуючи воду, перші страви, а також овочі та фрукти.

МІНІМУМ АЛКОГОЛЮ ТА ТЮТЮНУ

В особливо спекотну погоду вживання тютюну і алкоголю потрібно звести до мінімуму. Зрозуміло, що раптово відмовитися від поганих звичок не вийде, але обмежити себе на період спеки варто. З меню має зникнути також агресивний алкоголь – горілка, коньяк та екзотичні напої. Можна вживати сухе вино: 50-100 мл на добу, але ввечері.

Варто пам’ятати, що дія смоли та нікотину в спеку посилюється. Вони ушкоджують внутрішню стінку судин, а це призводить до утворення тромбів.

ЛІКИ НАПОГОТОВІ

Навіть якщо людина почувається здоровою і повною сили, потрібно при собі мати особливо у спеку, аптечку із корвалолом, валідолом та нашатирним спиртом. Не зайвим буде мати при собі вологі серветки та пляшечку води.

Цікавий факт

Варто зазначити, вчені з Північно-Західного та Ліхайського університетів, за результатами своїх досліджень повідомили, що спека негативно впливає не лише на здоров’я, але й на настрій та поведінку людей.  Отже, при високій температурі повітря працівники частково втрачають свою працездатність: на 50% рідше допомагають клієнтам та колегам, перестають активно слухати, пропонувати нові послуги тощо. Під час одного з етапів експерименту половина учасників сиділа в задушливій кімнаті, а інша половина – в прохолодній. Задуха в 6 разів знижувала якість та кількість відповідей під час запропонованого тестування.

 

Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook