Національний банк хоче підвищити ваги ризику за споживчими кредитами до 150%. Зміни стосуватимуться незабезпечених гривневих кредитів фізичним особам. Проте перелік клієнтів планують розширити, впровадивши більш гнучкі правила оцінки кредитного ризику. Про це пише “Газета”.
Рішення прийняли у зв’язку з коронакризою, що призвела до зростання рівня неповернення кредитів та погіршення якості портфеля споживчих кредитів, стверджують у пресслужбі Нацбанку.
Поточні ваги ризику встановлені на рівні 100%. Це означає, що на кожні 10 грн кредиту банк має тримати 1 грн капіталу. Підвищення ваг ризику до 150% вимагатиме від банків тримати вже 1,5 грн капіталу. Тобто банки повинні будуть більше споживчих кредитів фінансувати власним капіталом, а не депозитами вкладників.
Через загальне зниження відсоткових ставок в економіці та високу конкуренцію між банками у сегменті споживчого кредитування, підвищення ваг ризику не вплине на вартість таких кредитів.
Водночас Нацбанк має намір запровадити більш гнучкі правила оцінки банками кредитного ризику. Планують розширення переліку клієнтів, яких можна буде оцінювати на спрощеній основі, та впровадити більш гранульований підхід до оцінки спеціалізованого кредитування.
Усе це сприятиме зниженню регуляторного навантаження на банки із урахуванням принципу пропорційності та забезпечуватиме точну оцінку кредитних ризиків.
Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook