П’ятий гастрономічний фестиваль Lutsk Food Fest стартував у замку Любарта сьогодні, 6 травня. Цього разу дійство відбувається під гаслом «Морський вікенд». Утім, під приціл «Волинської правди» втрапило, найперше, своє, рідне – фудзона «мейд ін юкрейн».
Екзотичний девіз цього фестивалю спонукав прийти на дійство багатьох поціновувачів морепродуктів. Щоправда, найбільший інтерес, як не дивно, викликають у фестивальників стелажі із «сухопутними», а саме українськими стравами та смачними «фішками».
Цього разу фудзона Made in Ukraine представлена іваничівським хлібом, спеченим на дровах за унікальними рецептами, авторськими сирами ручної роботи, привезеними із Киїщини, дивовижними винами і самогоном із Закарпаття, а також українськими в’яленими і навіть сушеними помідорами із Херсонщини.
Власник приватної пекарні «Іван хліб»
Іван Пасічник розповів, що назвав так своє невеличке підприємство не лише через своє ім’я, а й через те, що творить хлібну історію у Іваничах. Пекар каже, що для нього принципово використовувати для хліба виключно волинські інгредієнти – борошно, сироватку і навіть мінеральну воду. У асортименті – лляний, пшеничний, житній, картопляний хліб, а також випічка на черені. Є також хліб на органічному борошні із додаванням мінеральної води.
Окрім того, спеціально для участі у фестивалі «Іван хліб» спеціально спік трьохметровий струдель.
Наступна ж власне українська смачна локація – стелажі з продукцією сімейної еко-ферми «Бабині кози». Головний продукт, який привезли до Луцька із села Галайки на Київщині, – авторські сири. Здалеку відвідувачів Lutsk Food Fest до яток «Бабиних кіз» припрошує запахом сир капрінос – твердий сир з козиного пастеризованого молока, при виробництві якого використовується термофільна культура. Як розповіли сировари, при визріванні його шкірочка покривається білою та синьою пліснявою, яка і надає пікантний смак та різкий запах. Окрім того, привезли із козинної ферми до Луцька і сирні кульки – фреш-сир з пастеризованого козиного молока, який у вигляді кульок вагою 12 грамів поміщається в банки.
Не менш цікаві та пікантні смачні «фішки» на Lutsk Food Fest приїхали із Херсонщини. Зокрема, фестивальникам пропонують 5 видів в’ялених помідорів, сушені томати та різнобарв’я соусів. Продавці переконують, що їхній продукт на 100% натуральний, не містить консервантів, стабілізаторів чи підсилював смаку. У баночці – лише помідори, сіль, приправи та олії у залежності від рецептури. Утім, головна родзинка цього продукту у тому, що саме у в’яленому вигляді томати найкраще зберігають серотонін – гормон гарного настрою.
-
-
Покращити настрій також пропонують і ще одні учасники української їстівної зони. Щоправда, вже не гормоном, а «градусом». Адже із невеличкого села на Закарпатті на фестиваль привезли 7 видів вин і декілька видів унікальної «самогонки». Про малинове вино на Lutsk Food Fest вже ходять цілі легенди. А продавці розповідають, що із 90 пляшок цього вина, привезеного на два дні фестивалю, залишилося зовсім мало. На «алкогольному» закарпатському стелажі також – самогон із груші, винограду і абрикоса.
До слова, страви та розваги до смаку на фестивалі можуть знайти люди різного віку та смаків. Тут і дитячі майстер-класи, і виступи музичних та танцювальних гуртів, і боді-арт для малечі тощо. Дійство ж сьогодні триватиме до 21-ї години, а завтра смачний вікенд знову триватиме.
Post Views:
9
Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook