Святий Вечір – Святвечір – Багатий Вечір – Багата Кутя – Вілія – одне з найурочистіших християнських і православних свят. Його відзначають напередодні Різдва,6 січня (за григоріанським календарем святкується 24 грудня).
Із Святвечором пов’язаний обряд приготування першої куті,її називали багатою,оскільки,крім неї готували одинадцять пісних страв,серед яких обов’язково мали бути борщ,риба,гриби,пироги з квасолею та капустою,картопля та узвар. Страви мають бути пісними оскільки Святвечір припадає на останній день пилипівського посту.
Кутю традиційно виготовляли з пшеничних або ячмінних зерен (на півдні України з рису). Перед тим їх вимочували у воді,товкли в ступі,сушили і знову товкли,щоб остаточно звільнити від луски.
Червоний кут,в якому тримають кубельце з кутею та узваром,в народі ще називають «яслами». Власне,кутя з узваром є своєрідним символом смерті Христа,тому при поминках обов’язково готують цю страву і її іще називають «четвертою страшною кутею».
Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook