Сіль, якою ми звикли солити їжу, для багатьох з нас є основним джерелом натрію. У той же час більшість людей споживають дуже багато солі: в середньому 9-12 грамів на день (а норма – не більше 5 грамів на день), це вдвічі більше за рекомендований максимальний рівень споживання.
У результаті ризики розвитку гіпертонії та інших захворювань серця та судин різко збільшуються, до того ж сіль сприяє затримці рідини в організмі, що призводить до ожиріння. Це підвищує навантаження на серце та нирки.
До того ж так звана схована сіль міститься ще в хлібобулочних виробах, крупах, готових м’ясних (ковбаса, сосиски) та молочних продуктах. Міститься сіль у майонезах, кетчупах, консервах та інших продуктах переробки, які самі собою не корисні.
Тому світова медична спільнота, тобто держави-члени ВООЗ домовилися до 2025 року зменшити глобальне споживання солі населенням на 30%. Адже скорочення її у раціоні знижує артеріальний тиск та покращує стан при інших хронічних хворобах. Але як це зробити?
Важливо не тільки класти менше солі в страви, а й знизити споживання продуктів із доданою сіллю. Той же майонез можна приготувати вдома, не кладучи сіль. Або запекти в духовці шматок несолоного м’яса, відмовившись від ковбаси або сосисок. Так, технолог та кухар mama_kuhar.ua пропонує замінити сіль:
Висушити овочі можна в духовці: змастіть їх олією та поставте в розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин. Але виникає цілком логічне питання щодо консервування домашніх продуктів на зиму. Тут можна спокійно обійтися без солі , інше питання, що ми звикли до солі і така консервація здасться менш смачною. Зате корисніше буде точно.
Якщо ви зовсім не можете обійтися без солі, то намагайтеся вибирати морську, із вмістом мінералів або йодовану . Але навіть корисну сіль треба також вживати помірно. Правильне споживання солі допоможе підтримати водно-сольовий баланс та забезпечить життєвими силами.
Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook