З 23 вересня в Україні встановлено жовтий рівень епідеміологічної небезпеки, а вже з 18 жовтня 5 областей країни перейшли в «червону» зону. Це вплинуло на роботу ряду громадських закладів, в т.ч, кафе і ресторани. Норми і правила роботи громадських закладів під час «жовтого» і «червоного» рівнів прописані в постанові Кабінету міністрів України № 1236 від 9 грудня 2020 року, – пише Апостроф.
Згідно даного документа, обмеження «жовтого» рівня епіднебезпеки не застосовуються, якщо всі організатори заходів, співробітники установ і відвідувачі мають хоча б одне щеплення від коронавіруса. Йдеться про «жовтий» внутрішній COVID-сертифікат або довідку 063-О – останню можна взяти у лікаря, який проводив щеплення, або сімейного лікаря.
Крім цього можна використовувати один з наступних документів:
Якщо у відвідувача громадського місця при собі немає хоча б одного документа, до нього застосовуються відповідні обмеження. У той же час, правила «червоної» зони є суворішими – для повноцінної роботи закладів і проведення масових заходів потрібна наявність у організаторів і відвідувачів документа про завершення курсу вакцинації.
Це може бути «зелений» внутрішній або міжнародний COVID-сертифікат, або міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Також підходить негативний ПЛР-тест або експрес-тест на COVID-19, який діє впродовж 72 годин.
З «жовтим» COVID-сертифікатом або довідкою 063-0 потрапити в громадський заклад або працювати в ньому буде неможливо.
Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook