У селищі Голоби Ковельського району 2-річна дитина отруїлася кавуном. Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр.
Фахівці Ковельського міжміськрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» провели епідеміологічне розслідування по факту харчового отруєння мешканця смт Голоби 2017 року народження. Зі слів матері захворювання у дитини пов’язане з вживанням кавуна придбаного на території селищного ринку.
Про даний факт можливого отруєння баштанною продукцією проінформували Ковельський підрозділ Держпродспоживслужби у Волинській області для вжиття заходів.
Медики нагадують, що перші ознаки отруєння кавуном з’являються через 1-6 годин після його вживання. Це – дискомфорт в кишківнику, нудота, головний біль, розлад шлунку, слабкість (саме з таким переліком звернулись у інфекційне відділення). Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.
Нудота, діарея, біль в животі супроводжують кишкові інфекції, зокрема, сальмонельоз та лістеріоз. Salmonella та Listeria живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку біля м’яса. Якщо їх різати і куштувати перед купівлею, чи їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якоть і згодом в кишківник. Достатньо навіть купити пів кавуна в супермаркеті, щоб в розріз потрапили бактерії. Тож загрозу здоров’ю становлять і брудні кавуни.
Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook