Можна/Не можна: волинянам нагадують, які гриби придатні до споживання - Волинь.Правда

Можна/Не можна: волинянам нагадують, які гриби придатні до споживання

Показати всі

Можна/Не можна: волинянам нагадують, які гриби придатні до споживання

Волиняни – знатні грибники. Але не обходиться і без отруєнь, а іноді, на жаль, і летальних випадків. Волинянам нагадують, які гриби придатні до споживання, а які ні. Про це пише Волинський обласний лабораторний центр.

Так, цьогоріч грибами отруїлися двоє волинян. Відомо, що “жертви” синяків та решіток з Горохівського району та міста Нововолинська.

 

Щоб не отруїтися дикорослими грибами лікарі радять:

  • Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині.
  • Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  • Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:
  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
  • Остерігайтеся пластинчатих грибів.
  • Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Не вживайте сирих грибів.
  • Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  • Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.
  • Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):

  • Негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
  • Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.
  • Недоїдених грибів не викидайте. їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

Ніякого самолікування!

Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важче буде перебіг отруєння.

 

 

Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook