Інфекція коронавірусу не передається через їжу, заявило Європейське агентство з безпеки продуктів харчування (EFSA). Такої ж думки українські експерти, – повідомляє УНН.
“В даний час немає доказів того, що їжа є ймовірним джерелом або шляхом передачі вірусу”, – сказали днями в EFSA.
Міфи про те, що коронавірусом можна заразитися з’ївши, наприклад, банан, розвінчують і українські фахівці.
“Ну яка їжа? Дурниці.
Йде ураження верхніх дихальних шляхів. Йде поширення повітряно-крапельним шляхом. Найголовніше що уражається? Пневмонія. Ну, можуть бути якісь екзотичні випадки, коли збудник потрапив на магазинне сало, яке з’їла людина, але це 0,0001%”, – повідомив завідувач кафедри інфекційних хвороб НМАПО ім. П.Л. Шупика Олександр Дуда.
Немає ніякої небезпеки у вимитих і термічно оброблених продуктах, підтверджує керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін.
“Це (коронавірус – ред.) гостре респіраторне захворювання, яке в навколишньому середовищі не може перебувати довго. І на нього досить легко впливає сонце – наш природний ультрафіолет, температура. Тому, якщо ми ретельно обмиваємо продукти і обробляємо їх термічно – то ніякого ризику через їжу захворіти немає. Найголовніше тут – стежити за гігієною рук”, – говорить лікар.
Краще обирати герметично запаковані продукти харчування, рекомендує лікар-інфекціоніст і імунолога Олександр Карловський.
“Якщо ми говоримо про магазинну їжу, то герметично упакована продукція зводить ризик до мінімуму. Але упаковку таких продуктів слід протерти серветкою. Якщо мова про крупи – їх теж краще купувати упакованими. Це не стільки тому що поширюється коронавірус – це елементарні заходи безпеки: мінімальний контакт людей. На виробництві упакували і все. А та, яка продається на вагу, повз неї щодня проходить купа людей. Це менш гігієнічно”, – говорить він.
Думку колег розділяє дитячий інфекціоніст Віталій Євтушенко. Незважаючи на те, що ймовірною причиною спалаху називають китайську їжу, треба розуміти, що вона все ж була вельми специфічна.
“Так, спалах почалася з їжі, але вона там специфічна була, не така, яка використовується в нашому раціоні. І може не хороша термічна обробка була тієї їжі.
Вірус не стійкий, він гине при термічній обробці. Я не бачив повідомлень, щоб передача вірусу йшла через їжу. Це контакт в межах квартири, будинку, лікувальних установ, там де є скупчення людей і прямий контакт з хворою людиною.
Їжа не є складовою передавального ланцюга. А щодо запобігання будь-яких інфекцій, це не тільки про коронавіруси – якщо ви щось купуєте, то треба термічно обробити таку їжу. Якщо це м’ясо, яйця або якісь продукти харчування. Але наголошую – це не стільки про коронавірус, а просто загальні рекомендації, щоб не захворіти”, – відзначив він.
Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook