Православний Різдвяний піст, або Пилипівка, встановлений на честь Різдва Христового, щорічно випадає на період з 28 листопада до 6 січня. Цей пост вважається не таким суворим, як Великий або Успенський. Про те, в чому його суть, що можна і що не можна вживати в їжу, пише OBOZREVATEL.
Мета Різдвяного посту
Різдвяний піст у православних християн починається 28 листопада і закінчується в переддень Різдва 6 січня. Триває він рівно 40 днів. Його ще називають Пилипівка, оскільки заговини на нього випадають на Пилипів день 27 листопада.
Мета Різдвяного посту – духовне очищення через покаяння, молитву, стриманість у їжі та зустріч свята Різдва з чистою душею.
Календар харчування в Різдвяний піст
Протягом 40 днів посту до вживання суворо забороняються продукти тваринного походження: молоко, м’ясо, яйця, вершкове масло, сир і страви з них.
Основу меню в Різдвяний піст становлять овочі, каші, гриби і бобові. За винятком середи і п’ятниці, а також Святвечора 6 січня, вірянам дозволяється трохи риби й морепродуктів, а на вихідних – вина.
Що можна робити в Різдвяний піст
Що не можна робити в Різдвяний піст
Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook