Яблучний Спас: як правильно провести цей день - Волинь.Правда
Показати всі

Яблучний Спас: як правильно провести цей день

19 серпня віряни відзначають Яблучний Спас. Про це пише “Газета”.

Цього дня у церкву несуть вінки з жита, яблука, груші, сливи, абрикоси та виноград. На полях прикрашають стрічками останні незібрані колоски. Окроплюють зорану землю святою водою.

Цього дня заборонено працювати, поратися по дому чи господарству, робити ремонти. Дозволяється лише готувати їжу або доглядати за садом.

Люди вірили, що не можна цього дня відганяти від себе комах. Якщо муха сяде двічі, то загадане бажання здійсниться.

На Спаса заборонено відмовляти у допомозі нужденним.

За прикметами, який Яблучний Спас — таким і січень буде.

Якщо не їсти яблук до Яблучного Спаса, а потім у свято скуштувати яблуко з медом і загадати бажання, то воно здійсниться.

Якщо на деревах жовтіє листя, то буде рання осінь.

Якщо антонівка вродила — наступного року хліб уродить.

Садівникам на Спас слід усіх пригощати яблуками. Тоді наступний рік буде врожайним.

На Спас готували страви з яблук, меду та борошна. Робили пироги, штрудлі, компоти та киселі. На зиму готували варення.

Стравами ділилися з нужденними. Частину трапези лишали на могилах родичів. Якщо поряд були чужі недоглянуті поховання, то на них теж залишали підношення.

 

Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *