Сьогодні, 10 березня, прощена неділя перед Великим постом. Що можна, а чого не можна робити в цей день. OBOZREVATEL пропонує розібратись з традиціями цього дня.
Історія і традиції
Прощена неділя пов’язують з вигнанням Адама і Єви з раю. У цей день прийнято після літургії читати Євангеліє в церкві з частиною з Нагірної Проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім, інакше Господь не пробачить.
Це останній день перед Великим постом, який повинен підготувати християнина до головного свята – Великодня. Можна їсти м’ясо, сир, яйця та інше перед постом.
Так як Прощання неділі – це кінець Масляної, тим, хто святкував, зазвичай веселилися від душі. Спалювали опудало – з традицій древніх слов’ян. Гуляли, святкували, їли.
Коли просити прощення
Просити вибачення слід вранці. А в цей момент краще думати про те, як саме образив людину. Увечері в цей день зазвичай поминають покійних і ходять на кладовище. Раніше залишки їжі в цей час спалювали, а посуд мили, щоб підготуватися до іспиту.
Чого не можна робити в Прощену неділю
У Прощену неділю не можна вживати алкоголь, сваритися, лихословити і важко працювати. Це головні пункти. Церковники також проти спалювання опудала, хоча це язичницька традиція, яка до цього дня уживається з християнством.
Варто відмовитися прання, шиття і прибирання, а також від інших важких домашніх справу. Все це краще зробити заздалегідь, щоб до свята не мати на плечах вантаж роботи.
Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook