Приємно констатувати,що лісова галузь Волині була лідером із впровадження переробки недеревних ресурсів у 70-х роках,адже першою збудувала консервні цехи на базі держпідприємств,де розпочали переробку березового соку та іншої недеревної продукції вже тоді,коли це було тільки задумом у сусідніх регіонах держави. Сьогодні Волинь – єдина область,де такі переробні комплекси збереглися і працюють.
Загалом на базі ВОУЛМГ нині діє 6 консервних цехів: у ДП «Ківерцівське ЛГ»,ДП «Ковельське ЛГ»,ДП «Маневицьке ЛГ»,ДП «Колківське ЛГ»,ДП «Цуманське ЛГ»,ДП СЛАП «Любешівагроліс».
Виробництво зосереджене у мальовничих куточках краю: селищах Маневичі,Колки,Цумань,Любешів та місті Ковелі. На цій території,що багата на хвойні та мішані ліси,сади та пасовища,немає шкідливої для природи промисловості,тому й готова продукція є абсолютно натуральною та безпечною.
Консервними цехами облуправління у 2015 році загалом було виготовлено харчової продукції із дикорослої сировини обсягом 3,4 млн умовних банок на суму 11,6 млн грн. Реалізовано консервної продукції на суму 9,99 млн грн. Із загальної суми реалізації експорт становить 4,7 млн грн,решта – 5,2 млн грн – реалізація на внутрішньому ринку.
Консервні цехи Волинського ОУЛМГ – це виробник 100% натуральних,екологічно чистих соків,ягід,грибів,овочів у скляній тарі,яку у світі визнано найекологічнішою та найбезпечнішою.
Наша продукція експортується до Польщі,Німеччини,Панами,Ізраїлю,США,Канади та інших країн. Закордонні партнери цінують якість,тому з року в рік зростає попит,розширюється географія міжнародної співпраці.
Водночас управління потребує підтримки щодо просування на внутрішньому ринку,адже досить часто на рівні постачання у соціальні заклади ми повинні конкурувати із переробними підприємствами якщо не інших областей,так інших країн.
Та,звичайно,найкращим визнанням для волинських лісівників була б широка присутність товару,виготовленого власними руками,саме на регіональному ринку. Тим більше,його якість і натуральність не викликає жодних сумнівів.
Разом із тим,розширення нашої присутності на Волині – це збільшення обсягів продажів,додаткові робочі місця,зростання надходжень до бюджетів різних рівнів,покращення економічних показників.
Уся продукція власного виробництва Волинського ОУЛМГ – екологічна чиста,без жодних барвників,ароматизаторів. У цехах іще досі працюють за так званими колишніми ГОСТами – високими стандартами якості.
Згідно з офіційною статистикою,консервні цехи Волинського ОУЛМГ є лідерами у заготівлі та переробці органічного березового соку в Україні,причому – без використання цукру та лимонної кислоти.
Березовий сік консервується тільки у чистому вигляді. Є розроблена документація на виготовлення березового соку з екстрактом стевії – натуральним рослинним замінником цукру,оминаючи значно дешевші аспартам і ацесульфам,які дуже шкідливі для здоров’я людини.
Нині розробляється документація із переробки ягід з екстрактом стевії. Фахівці працюють над отриманням сертифікату органічної продукції.
Для того,щоб споживач не мав жодних сумнівів,що в банках – справжня перемелена ягода,у консервних цехах Волинського ОУЛМГ перейшли на виготовлення ягоди подрібненої – за цієї умови помітно: це дійсно перемелений плід,а не його штучний замінник.
При термічній обробці плодів застосовується такий температурний режим,який дозволяє зберегти всі вітаміни та корисні елементи,що містяться у ягодах.
Консервовані помідори,огірки,кабачки,які також широко представлені в асортименті,вирощені у теплицях лісового господарства. Для їх обробки використовується тільки органічне живлення і в жодному випадку не додаються хімікати. Така позиція – принципова.
Чому волинські ліси люблять руки наших заготівельників? Тому що це – завжди дбайливе ставлення до лісу: лісівники не стануть збирати чорниці гребінкою,виривати з корінням лікарські рослини,нищити грибниці. А природа щедра – вона сповна віддячує за любов.
Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook