На волинському кордоні – африканська чума - Волинь.Правда

На волинському кордоні – африканська чума

Показати всі

На волинському кордоні – африканська чума

На кордоні із Волинню виявлено африканську чуму свиней. Про це інформує Район.Шацьк.

Як повідомили в Міжнародному епізоотичному бюро, на території республіки Польща (Люблінське воєводство, Влодавський повіт, село Собібор) було підтверджено захворювання свиней на АЧС (африканська чума свиней).

На даний час проводяться заходи з ліквідації даного захворювання. Собібор розташований за 1 кілометр від кордону з Шацьким районом – повідомляють в управлінні Держпродспоживслужби у Шацькому районі.

Ця хвороба не є небезпечною для людини, але разом з тим є дуже заразною для домашніх та диких свиней.

Інкубаційний період короткий (2-12 днів) і супроводжується лихоманкою (40-42°С) впродовж 48-и годин перед проявом клінічних ознак (на відміну від класичної чуми свиней) та відсутністю інших симптомів в цей період. Більшість хворих тварин у цей час виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму (і лише незначний відсоток проявляє неспокій або ж, навпаки, постійно лежить). Клінічні ознаки проявляються, коли спадає температура: тварини проявляють ознаки слабкості (хитка хода, відмова від корму, ознаки спраги), збиваються в гурти, з’являються ознаки серцевої недостатності: синюшність (ціаноз) шкіри та значні крововиливи (геморагії на шкірі та у внутрішніх органах).

Загибель хворих тварин настає внаслідок серцевої недостатності (набряк легенів – внаслідок геморагічного діатезу) переважно на 7-10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби. Смертність при АЧС складає майже 100%.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно:

– утримувати свиней у закритому приміщенні;

– не дозволяти відвідувати господарство по стороннім особам;

– не купувати тварин у невідомих осіб без огляду ветеринарного спеціаліста;

– не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям та працівникам лісу;

– не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою без термічної обробки (проварювання).

 

Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook