Ягідно – фруктовий сезон для волинян буде надто дорогим: експерти - Волинь.Правда

Ягідно – фруктовий сезон для волинян буде надто дорогим: експерти

Показати всі

Ягідно – фруктовий сезон для волинян буде надто дорогим: експерти

Цього року в Україні і на Волині, зокрема, не буде абрикос, персиків, а полуниця й черешня будуть в обмеженій кількості. Через заморозки та холодну весну дерева та поля з урожаєм померзли. Те, що відійшло, не запилилося. Про це пише “Волинська правда” за повідомленням аграрних експертів. 

«Ситуація з полуницею жахлива. Фермери втатили понад 70 відсотків урожаю. Квіти на полях повністю почорніли. Те, що не померзло, не запиляється, бо бджоли не літають при температурі 14 градусів, а лише після 20. Тому ця ягода буде дорогою. Мінімальна ціна – 40-50 гривень за кілограм уроздріб. Чекати дешевих ягід на варення не варто, бо можна їх не дочекатися взагалі», – продовжує Марчук.

Перші врожаї почали збирати в Західній та Південній Україні. Але там першу полуницю вирощують у теплицях. Сусідня Польща, звідки зазвичай завозили продукцію, також постраждала від морозу.

«Це буде дуже поганий рік для польських виробників фруктів. Протягом останніх 40 років я не пам’ятаю таких екстремальних погодніх умов. Крім обмороження це призвело до розвитку грибкових захворювань. Господарства змушені суттєво збільшувати витрати на засоби захисту та добрива», – каже Ришард Цизла, президент аграрної палати Кельце.

Виробники «м’яких фруктів» також прогнозують один з найгірших урожаїв, насамперед суниці та смородини. Якщо першу хвилю заморозків насадження цих ягід перенесли відносно спокійно, то друга хвиля кілька днів тому знищила більшу частину врожаю ранньої суниці та смородини в деяких господарствах країни.

«Це не означає, що фруктів та ягід не буде на ринках. Вони будуть, але переважно імпортні. В Києві вже кілька разів бачив привозну полуницю з Іспанії й Греції. Кілограм коштував 80 гривень. Персики теж будуть з Італії. Торговельні представники шукають варіанти, як наситити ринок достатньою кількістю фруктів. Передусім це ресторани та великі міста, там купівельна спроможність вища, ніж у невеличких містечках. Дешевих персиків цього року годі чекати. Найнижча ціна на них може бути на рівні 30 гривень за кілограм. Абрикоси коштуватимуть 45-50 гривень. Проблема, що в Україні абрикосових садів майже нема. Може бути обмаль винограду», – каже постачальник Андрій Корж.

 

Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook