Учені з Единбурзького університету змогли за допомогою кишкової палички переробити пластикову пляшку на ванілін, придатний для вживання в їжу. Про це йдеться у пресрелізі університету, передають Українські новини.
“Наша робота кидає виклик сприйняттю пластика як проблемних відходів і демонструє його використання в якості нового ресурсу, з якого можна отримати високоцінні продукти”, – говорять вчені.
Вони вважають, що їх спосіб переробки підійде для переробки ПЕТ-міцного і легкого пластика, якого у світі з’являється близько 50 мільйонів тонн щороку.
Вчені з’ясували, що звичайна кишкова паличка сприяє процесу перетворення пластика у ванілін. Для цього її модифікували і задіяли в хімічних реакціях. Вченим вдалося перетворити терефталеву кислоту, яку використовують для виготовлення пластика, у ванілін.
Вчені кажуть, що отриманий таким шляхом ванілін придатний для вживання в їжу, але потрібні ще дослідження, щоб переконатися в цьому.
Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook