Найбільш вразливими до вірусу SARS-CoV-2 є люди, тхори і в меншій мірі кішки, цивети і собаки. Качки, щури, миші, свині і кури мають більш низьку сприйнятливість до інфекції або зовсім не чутливі до неї в порівнянні з людьми, повідомили вчені з Центру геномної регуляції (CRG) в Барселоні, передає “Новое время”.
“Знання того, які тварини сприйнятливі до SARS-CoV-2, допомагає нам запобігти появі резервуарів, з яких коронавірус може з’явитися повторно в більш пізній термін. Наші результати дають ключ до розгадки того, чому норки, які тісно пов’язані з тхорами, заражаються цією хворобою, яка, ймовірно, посилюється їх щільними умовами життя і тісним контактом з робочими. Хоча ми також виявляємо потенційну сприйнятливість до зараження кішок, вони не співіснують з людьми в тих же умовах, що і інші тварини, що може пояснити, чому до цих пір немає відомих випадків зараження людей їх домашніми тваринами”, — каже Луїс Серрано, професор досліджень ICREA, директор CRG і старший автор дослідження.
Науковці вивчили десять видів. У п’яти з них — людей, кішок, тхорів, цивет і собак — зареєстровані випадки зараження SARS-CoV-2. Повідомлень про інфекції у інших п’яти видів — мишей, щурів, свиней, курей і качок — немає. Дослідники використовували комп’ютерне моделювання, щоб перевірити, як коронавірус використовує свої білки-шипи, які виступають з поверхні вірусу, для проникнення в клітини різних тварин. Основною точкою входу на поверхню клітини є рецептор ACE2, який зв’язується з білком-спайкою за допомогою механізму блокування і ключа. Існує безліч різних варіантів ACE2 в людських популяціях і у різних видів. Варіанти рецептора ACE2 у людей, за якими слідують тхори, кішки, собаки і цивети, мають найвищу енергію зв’язування з вірусним білком, в той час як миші, щури, курки і качки мають низьку енергію зв’язування. Вони також виявили, що різні людські варіанти ACE2 показали відмінності в стабільності і зв’язуванні зі спайковим білком — чутливість, яка може лежати в основі того, чому деякі люди страждають від важких симптомів.
“Ми виявили мутації в S-протеїні, які різко знижують здатність SARS-CoV-2 проникати в клітку, захищаючи господаря від зараження коронавірусом. Зараз ми конструюємо міні-білки з людського білка ACE2, щоб “відвернути” увагу вірусу від проникнення в клітини і заблокувати інфекцію. Якщо виникнуть нові мутації вірусного шипового білка, ми могли б розробити нові варіанти, щоб блокувати їх”, — каже Хав’єр Дельгадо, дослідник CRG і перший автор дослідження.
Автори роботи наголосили, що “розуміння інфекційності SARS-CoV-2 у різних видів може краще інформувати про заходи громадської охорони здоров’я, допомагаючи скоротити контакти людини з іншими сприйнятливими тваринами і уникнути потенційного продовження пандемії”.
Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook