Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства затвердило Порядок і спеціальні вимоги до маркування харчових продуктів, для яких обов’язковим є зазначення країни походження або місця походження. Як повідомила пресслужба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, наказ про затвердження нових вимог зареєстровано в Міністерстві юстиції 6 травня.
«Наказ розроблено на основі вимог актів ЄС і він є ще одним кроком на шляху нашої євроінтеграції, а також створенні спільного ринку харчових продуктів з Європейським Союзом. Внаслідок прийняття наказу споживачі будуть отримувати більш детальну інформацію про країну або про місце походження харчових продуктів. Це також дозволить зменшити можливості для підробки і фальсифікації харчових продуктів», – зазначив заступник міністра Сергій Глущенко.
Зокрема, виробникам необхідно буде вказувати країну або місце походження в маркуванні наступних продуктів: свіжої та мороженої яловичини, свинини, баранини, козлятини, птиці, субпродуктів яловичини та птиці, а також меду, необробленої оливкової олії (virgin olive oil) і оливкової олії екстра-класу (extra virgin olive oil).
«Порядок застосовуватиметься до маркування вищезазначених харчових продуктів, вироблених в Україні або ввезених (пересланих) на митну територію України, на всіх етапах їхньої реалізації», – зазначили у профільному міністерстві.
Нові вимоги до маркування продуктів набудуть чинності через три роки.
Однак, зауважили в Мінекономіки, дія Порядку не поширюватиметься на вказані вище харчові продукти, які призначені (вироблені) для особистого споживання. Також харчові продукти, для яких відповідно до цього наказу обов’язковим є зазначення країни походження або місця походження, які відповідають вимогам законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності.
Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook