Станом на 21 вересня в Україні отруїлося дикорослими грибами 174 людини, 11 із них померли. Із настанням грибного сезону прес-служба МОЗ опублікувала поради щодо відбору і приготування грибів, а також перші симптоми отруєння. Про це пише “Газета.ua”.
Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Це найдієвіший спосіб, який повністю вбереже вас від отруєння. Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей до 12 років, жінок у період вагітності та грудного вигодовування, людей літнього віку.
Не купуйте їх на стихійних ринках. Якщо збираєте самотужки, не беріть гриби, що викликають найменшу підозру. Занадто молоді, старі – їх легко сплутати з отруйними. Та ті, що ростуть поблизу трас, підприємств, забруднених територій.
Щоби уникнути отруєння грибами, користуйтесь правилом “однієї доби”: готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Відварюйте щонайменше тричі по 30 хв. і зберігайте готові не більше доби.
При появі хоча б одного симптому отруєння, негайно набирайте 103.
Не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся “перечекати”. Це зменшить час на ваш порятунок.
Основні ознаки отруєння грибами – це нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій і марення.
До приїзду лікарів дотримуйтесь постільного режиму і багато пийте – води, підсоленої води або прохолодного чаю. У цей час не можна їсти, пити алкоголь і вживати молочні та кисломолочні продукти.
Залишки грибів або грибних страв обов’язково збережіть, щоб лабораторія змогла встановити причину отруєння й призначити правильне лікування.
Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook