З метою застереження громадян від небажаних наслідків вживання дикорослих грибів Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства нагадує прості правила, яких вкрай необхідно дотримуватися. Про це повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.
Начальник відділу лісового господарства ВОУЛМГ Борис Бабеляс радить, якщо ви йдете до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:
– ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
– збирайте губчасті гриби – «білі», «бабки», «моховики» тощо – від них найменше отруєнь;
– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
– під час посухи грибів краще не брати взагалі – у спекотну погоду гриб втрачає воду, накопичує токсини;
– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
– не вживайте сирих грибів;
– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин;
– готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
І головне: гриби – не дитяча їжа. Лікарі наполегливо не радять випробувати на міцність організм дітей до 12 років. Також не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.
Потрібно знати, що симптоми грибного отруєння бувають різні: характерні – нудота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв. Навіть такими симптомами не можна легковажити у жодному випадку.
Нагадують, що самолікування при отруєннях неможливе. Негайно слід викликати швидку допомогу. Також не можна викидати недоїдених грибів – їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Більше читайте новин на нашому телеграм каналі та на сторінці у Facebook